top of page
  • Henri Kalmist

Arengud Eesti driftivõistlustel viivad spordiülekanded järgmisele tasemele

Television.ee üks pikaaegsemaid partnereid on Eesti Drifti Liit MTÜ (EDL), mis korraldab autospordivõistlusi driftimises. Tegemist on hinnatava alaga ja kohtunikud peavad otsustama võimalikult kiirelt ning objektiivselt, et võistlused seisma ei jääks. Kuid vahel on neid keeruline teha, sõitjad võivad esineda võrdselt ning mõni viga jääb õigel ajal märkamata. See omakorda põhjustab jalgpallile sarnaseid vaidlusi teemal - "kas pall ikka käis üle joone?" Probleemi lahendamiseks on mitu meetodit, kuid levinuim neist on kohesed videokordused. Driftivõistluste jaoks tehtud esimesed television.ee tööd olidki eelkõige selle eesmärgiga – aidata hindajaid. Kuid korduste pakkumine sai aina olulisemaks, võiks öelda, et elumuutvaks, vähendades oluliselt protestide arvu ning kiirendades võistluse käiku. Hiljem lisandus rajal toimuvast ka poolavalik otseülekanne. See annab sõitjate poolehoidjatele südamerahu, pannes nägema asju sama nurga alt, mis kohtuniketornist hindajatele. Kahtlemata parandavad videokordused ka võistusspordi atmosfääri, tehes selgeks võistlejatele nende vead ja andes kõigile võimaluse sõitude hilisemaks analüüsiks.

Marko Opmann (EDL): "Television.ee on mõistliku hinna ja kiire kohanemisvõimega teenusepakkuja. Nad saavad hakkama oludega, mis kohapeal on, isegi, kui päike asendub ootamatult rahega. Senini on kõik sujunud probleemidevabalt või murede tekkimisel likvideeritakse need kiiresti. Meeskond on leidlik, tulles kiirelt välja uute lahenduste ning võimalustega."

Driftivõistlused toimuvad nii võistlusteks ehitatud radadel, kui ka ühe ürituse tarbeks suletud platsidel või tänavatel. See paneb proovile iga teleülekande tegija - radade ehitusel on keskendutud eelkõige sõitjatele, jättes sageli loomata vajalikke kommunikatsioone üle raja. Sealjuures muudavad korraldajad rada igal võistlusel või lausa selle käigus ning see annab võimaluse katsetada erinevaid tehnilisi võimalusi, juhtmega tehnoloogiast kiirete droonideni.

Marko Opmann: "Lisaboonusena on television.ee meeskond aidanud kaasa mõelda, kuidas erinevate lahenduste abil tellijale leida lisasissetulekuallikaid või kulusid vähendada, et võistluste korraldamine jõukohane ülesanne oleks. Jääme ootama 2020 hooaja algust, et katsetada uut tüüpi lähenemist."

Kui koos kordustega on ülekanne rajal toimuvast toiminud tänaseks juba aastaid, annavad television.ee uus platvorm ja maailma räsiv viiruspuhang võimaluse katsetada ka Eesti jaoks uudset lahendust, pakkudes inimestele oma kodustelt ekraanidelt tasulist driftivõistlusete vaatamist. Kvaliteetse sisuloome jaoks tuleb teha arenguhüpe, andes edasi muidu vaid kohalviibijatele tuntavat atmosfääri. See hõlmab boksialas toimuvat, võistluste formaadi ajapiirangute tõttu ülikiirelt tegutsevaid meeskondi, draamat ja intervjuusid sõitjate, korraldajate aga ka fännidega.

Algselt Jaapani mägiteedelt levima hakanud lõbukihutamistest on saanud praeguseks üle maailma tõsiseltvõetav autosport, mille vajadused ürituste korraldamistele kui sõidutehnikale on jõudnud järgi kiirelt kasvavale populaarsusele. Eestis on algamas juba üheteistkümnes professionaalne võistlushooaeg. Praeguseks on Eesti tippsõitjad võimelised konkureerima ka maailma absoluutsesse tippu kuuluvate staaridega, alistatud on nii USA, kui Jaapani tšempioneid. Sõitjate-ja toetajate põlvkond on vahetumas, mis annab lootust edasiseks taseme tõusuks ning julgustab ka võistluste korraldajaid katsetama teisi lähenemisi. Eestlased on tänaseks pioneerid driftiautode jaoks suurte hüpete kasutamisel, olles tõenäoliselt kõige sõgedamate radade ehitajad, kogudes seetõttu miljoneid vaatamisi oma videoklippidele.

Fotod: Karola Koopuu




bottom of page