top of page
  • Writer's pictureTelevision.ee

Mida pead teadma spordiülekannet tellides?


Live-otseülekande valmimine pole keeruline ülesanne, kuid nõuab osapooltelt selget ülesande püstitust ning vajaduste-võimaluste vahekorra kooskõlastamist. Ülekannete aina kasvava populaarsuse taustal räägib Television.ee videopildi tootmisjuht Mait Peetsalu kõigest sellest, millest koosneb ühe suurepärase ülekande valmimine. Ühes teises artiklis räägib Rando, miks on live ülekanne ajas muutunud.



Ülekande saab tingimisi jaotada mitmesse etappi. Millest ühe ülekande valmimine algab?

Kõik algab esmasest kliendisuhtlusest ehk siis analüüsist, mida antud eelarve piires kõige soovitava saavutamiseks teha on võimalik. See on kõige üldisem mõõde. Edasi järgneb juba detailsem planeerimine, mitut kaamerat on vaja soovitud pildi tootmiseks vaja, kas ülekandel peavad olema videokordused ning kas need on mõeldud vaatajale või kohtunikele, või et kas ürituse korraldajal on olemas videograafika või tuleb see toota. Lisaks veel esmapilgul vähemolulisemad detailid, nagu näiteks kas enne pallimängu otseülekannet toimuvad võistluspaigas treeningud või mitte.

Võib tunduda keeruline, kuid üldiselt suudame mis tahes saalispordiala ülekande pakkumise edastada pärast 10-minutilist telefonivestlust tellijaga. Analüüsi ja planeerimine etapist minnakse siit edasi juba tehnika ülespanemise ja reaalse ülekandeni.


Kui võtta üks harilik saalispordi võistlus, siis kui palju selle jaoks videopildi tootmiseks aega kulub?

Pannes kõik ühte patta, kus ülekande enda pikkus on n tundi, on mis tahes võistluse ajaline kulu meie jaoks n+8 tundi. See hõlmab mõlemasuunalist transporti, tehnika üles ja maha võtmist ning muidugi otseülekannet ennast. Samuti võib mõningast aega kuluda ettevalmistuse peale, kui ülekanne on mõeldud edastamiseks mitmesse riiki - siin on tellijal kindlasti olemas eri keeles reklaamklipid, videograafika jms.

Kui palju erinevad üldse kahe erineva spordiala ülekannete tootmised teineteisest?


Erinevused tulevad sisse peamiselt kahel viisil: spordiala spetsiifikast või võistluse tasemest lähtuvalt. Näiteks on mõne pallimängu juures kohtunike jaoks kriitilise tähtsusega videokorduste nägemine. Selleks saame jagada kohtunikele kõigi kaamerate videopilti ehk nad saavad ligipääsu enamale hulgale materjalile kui ülekande tavavaataja, kes näeb ühe kaamera vahendatud pilti. Suurema kaaluga võistlused võetakse harilikult üles ka suurema arvu kaamerate ja inimestega. Seega saavad sama spordiala kaks ülekannet teineteisest erineda päris palju.


Mainisid, et videopildil on lisaks tavavaataja jaoks olemas ka veel teine mõõde...

Jah. Videopilt on lisaks kohtunikele väärt materjal ka treenerite kui mängijate jaoks. Harilikult toimub nende mängu järgne analüüs just mälupulgale salvestatud videopildi põhjal.

Aga ka võistluste sekretariaadi jaoks oleme alati olemas, kui peaks vaja olema mõni olukord näiteks statistilistel eesmärkidel üle vaadata.

Ja vaatamata sellele, et räägime otseülekandest kui millestki konkreetses ajahetkes olevast, on sel kõigele siiski ka ajalooline väärtus?

Kindlasti. Iga ülekanne jääb ühel või teisel kujul alles. Me ei või ju kunagi teada, kui väljakul teeb just täna oma debüüdi mõni tulevikutäht, kelle esimest meistriliiga mängu võib aastaid hiljem olla huvilistel põnev järgi vaadata.



 

Kui sinagi vajad oma sündmusest otseülekannet või lihtsalt salvestust, et seda privaatselt levitada. Siis võta meiega ühendust info@television.ee aadressil või tee päring kontaktivormi kaudu.



bottom of page